4. Uluslararası Kendin Yap Atölyeleri Sempozyumu, Vali Yiğitbaşı’nın Katılımıyla Yapıldı
Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Afyonkarahisar Kendin Yap Derneği, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Kendin Yap Atölyeleri iş birliğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Kendin Yap Atölyeleri Sempozyumuna katıldı.
Mesleki dil edinimi, eğitimde iyi uygulamalar, teknoloji, tasarım ve beceri atölyeleri örnek uygulamalar, proje uygulamaları ve STEM Uygulamaların görüşüldüğü sempozyumda, sadece çocukları geleceğe hazırlamakla kalmayıp bugüne kadar öğretmenlerin yaptığı çalışmalara da destek veren bir anlayışla konuşma ve 2. dil öğrenme güçlüğü ile mücadelede yeni bir adım atıldı.
Sempozyumda ayrıca mesleki dil ediniminde çocuklarımızın ve toplumun sorunlarına çözümde önayak olacak bir çalışma ile 7 dilde 20 meslek alanında dil edinimi sağlayan bir çalışmaya da imza atıldı.
Proje tanıtımını içeren sunumların da yer aldığı sempozyumda, proje ortakları ve Gaziantep, Muğla, Manisa, İstanbul, Tokat, Samsun, Konya, Çorum, Ankara, Kayseri, Tokat, Malatya, Balıkesi, Muğla, Samsun, Mersin, Karabük, Kahramanmaraş’tan öğretmen ve idarecilerin çalışmaları ile 51 bildiri paylaşımı yapıldı.
Uluslararası sempozyuma konuk konuşmacılar olarak Houston Christian University Walden University Fresno, Teksas, Birleşik Devletlerinden Professor Denese Wolff, ve Hindistan’dan Professor Karanam Pushpanadham katılım sağladı.
Ülke Çapında Büyük Bir Projeye İmza Atıldı
Sempozyumda bir konuşma yapan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Bu yıl Mesleki Dil Edinimi temasıyla ulusal ve uluslararası birçok yetkin isme yer veren sempozyum, hem bir Erasmus Projesine dönüşmüş hem de ülke çapında büyük bir projeye imza atmıştır. Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve idarecilerimizi tebrik ediyorum. Bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğum memnuniyeti ayrıca ifade etmek istiyorum. Birbirinden değerli öğretmenlerimizi, akademisyenlerimizi ve uluslararası misafirlerimizi çevrimiçi de olsa şehrimizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.
Erken Yaşta Dil Edinimi ve Mesleki Dil Yeterliliği Öncelikli Konu
Sempozyum kapsamında ülkemizde daha güçlü ve gelişmiş hale gelmesininim desteklendiği iki önemli meselenin yer aldığını ifade eden Vali Yiğitbaşı, “Kendin Yap Atölyeleriyle çocuklarımıza kazandırılmaya çalışılan teknolojik bilgi ve mesleki dil edinimi konuları. Hızla gelişen ve değişen teknolojiyi yakalamak, teknik ilerlemenin motor gücü haline gelmek ülkemizin öncelikli 21.yüzyıl hedefleri arasındadır ve bu vizyonun en önemli temsilcileri sevgili öğrencilerimizdir. Aynı şekilde, ülkemizde erken yaşlarda ikinci ve üçüncü dil edinimi ve mesleki dil yeterliliği öncelikli konu olarak tüm eğitim kurumlarımızın önünde durmaktadır. Bir Erasmus Projesiyle renklenen bu sempozyumda, 7 dilde 20 farklı çalışma alanında mesleki dil edinimini geliştirecek bir çalışmaya da imza atılmış olması ayrıca mutluluk verici” diye konuştu.
KodAfyon Atölyelerinde Bin 200 Öğrenci Eğitim Aldı
KodAfyon Projesi hakkında da bilgi veren Vali Yiğitbaşı, “Afyonkarahisar’da Valilik olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde 5 ilçemizde 15 farklı merkezde 4-12 yaş grubu öğrencilerimizin hizmetine sunduğumuz KodAfyon Atölyeleri aracılığıyla kodlama ve sanat eğitimleri veriyoruz ve bugüne kadar 1200 öğrencimiz bu atölyelerde eğitim aldı. Bu atölyelerle temel amacımız çocuklarımızı, geleceğin mühendisleri, doktorları, akademisyenleri ve yöneticileri olacak çocuklarımızı geleceğe nitelikli bir şekilde hazırlamak. Çünkü gelecekte çocuklarımızın daha fazla yaratıcılık, yenilikçilik ve üretkenlik kabiliyetlerine ihtiyaçları olacaktır” dedi.
6 Binden Fazla Öğrenciye Ulaşıldı
Öğretmen ve velilere yönelik de eğitimler verildiğine değinen Vali Yiğitbaşı konuşmasına şöyle devam etti: “Yine ilimizde yüz yüze ve çevrimiçi olarak açılan 55 kursta 2500 öğretmen, 120 öğrenci ve 45 velinin eğitim aldığı STEM Kursları öğretmen ve öğrencilerimizin özellikle bilgisayarsız kodlama, robotik kodlama, akıl ve zeka oyunları gibi alanlarda daha nitelikli hale gelmesini sağlamaya ve işbirlikçi çalışma modellerini benimsemeye yardımcı olmaktadır. Aynı amaçla, Kendin Yap Atölyeleri, 4 ilçede 25 farklı istasyon ve 2 mobil araçla şu ana kadar 6 binden fazla öğrenciye yenilik ve yaratıcılık taşıdı. Tüm bu çabaların amacı, çocuklarımızı geleceğe daha akıllıca hazırlamaktadır. Sözlerimin sonunda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum. Türkiye’nin dört bir yanından sempozyuma bildiri sunan hocalarımızı tebrik ediyorum. Uluslararası katılımcılara konuşmaları için şimdiden teşekkür ediyorum.”
Sempozyum Türkiye’nin birçok farklı üniversitesinden gelen akademisyenlerin çeşitli konularda yaptığı sunumlar ile devam etti.