BİLİMKADINSAĞLIKYAŞAM

Ispanağın faydaları nelerdir

Kış aylarının en yeşil sebzesi ıspanak

Ispanağın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Nasıl tüketilir?

Börek, kiş, yemek yapımında en çok kullandığımız sebzelerden biri ıspanak. Yeşil sebzelerin en değerlilerinden biri. Doğal ortamda yetişmiş ıspanağın insan sağlığına inanılmaz faydaları var. Her yaştan bireyin tüketmesi gereken mükemmel bir yeşil sebze.

Ispanağın faydaları nelerdir

Ispanağın faydaları nelerdir? Ispanak Nedir? Ispanak, Amaranthaceae yani ıspanakgiller familyasından yaprağı etli koyu parlak yeşil, sarımsı beyaz çok sayıda çiçek açan tek yıllık otsu bir bitkidir. Ana vatanı Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgeleridir. Ispanak dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilir. Hem tarımı yapılan türleri hemde yabani ıspanak türleri vardır. Tarımı yapılan türün onlarca farklı çeşidi vardır.

Ispanağın faydaları nelerdir
Ispanağın faydaları nelerdir

Ispanak mutfaklarda yemek yapımında, börek yapımında, pasta yapımında kullanılır. Gıda sanayiinde renklendirici olarak da kullanılır. Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilir. Şubat başından ekime başlanarak Hazirana kadar ekime devam edilir. Ekildikten 50 gün sonra hasat edilebilir. Bu sebeple ülkemizin sıcak kesimlerinde yılda 3 defa hasatı yapılabilir.
Ispanak insan vücuduna çok faydalıdır. Koyu yeşil renkli bitkilerde olduğu gibi ıspanak da da bol miktarda folik asit vardır.

Ispanağın vitamin içeriği,

Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, fosfor, demir ve kalsiyum, protein ve iyot içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır.
Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan kan pıhtılaşmasını yavaşlatır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Ispanağın faydaları nelerdir
Ispanağın faydaları nelerdir

Ispanağın faydaları

  • Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır.
  • Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
  • Vücudun kan yapımına katkıda bulunur.
  • Ispanağın bir diğer önemli etkisi ise kansere karşı koruyucu etki göstermesidir.
  • Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak hafızanın güçlenmesini sağlar ve barındırdığı beta karoten ve folik asit yardımı ile Alzheimer gelişmesi ihtimalini azaltır.
  • Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu bitkiyi düzenli olarak tüketenler hem enerji alır hem de kaslarını güçlendirir.
  • Ispanak karaciğerin temizlenmesine katkıda bulunur.
  • Ispanağın içerisindeki magnezyum metabolizmayı hızlandırır.
  • Kadınların özellikle hamilelik dönemlerinde ihtiyaç duydukları folik asidi elde etmelerinin en doğal yolu ıspanak yemekten geçer. Çünkü ıspanakta bolca folik asit bulunur.
  • Ispanağın bir diğer faydası ise kemik gelişimine katkıda bulunmasıdır. Ispanakta bulunan K vitamini menopoz sonrası kemik erimesi ihtimalini düşürür.
  • Büyüme çağındaki çocukların bol bol ıspanak tüketmesi kemik gelişimine katkı sağlar.
  • Ispanak cilt sağlığına katkıda bulunur.

Ispanağın değerli vitaminlerini kaybetmemek için taze olarak pişirip aynı öğünde tüketilmesi önemlidir. Pişen ıspanağın bekletilmemesi gerekir. En yüksek vitaminleri almak için ıspanağı aşırı pişirmemeye özen gösterin. Ispanak kronik hastalıklarda bilinen bir yan etkiye sahip değildir. Yine de böbrek rahatsızlıkları, safra kesesi rahatsızlıkları vb kronik bir hastalığınız, özel bir durumunuz var ise doktorunuza danışmadan tüketmeyin.

 

Sitemizdeki tüm haberler için burayı tıklayın.

Prime haber facebook sayfasına gitmek için burayı tıklayın.

Prime haber instagram sayfasına gitmek için burayı tıklayın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatın. Ekibimiz için reklam gelirleri çok önemli.