Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir

Hünnap nedir, vitamin içeriği, kullanımı hakkında detaylı bilgi bu haberde

Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir

Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir, hünnap nedir, hünnap meyvesi neye iyi gelir, hünnap meyvesinin yararları nelerdir? Tüm bu soruların cevabı videolu olarak bu sayfada sizlerle. Sonbahar mevsiminin en güzel meyvelerinden biri olan hünnap meyvesini daha yakından tanıyalım.

Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir

Hünnap nedir?

Hünnap, cehrigiller ailesinden bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan, dikenli bir ağaçtır. Olgunlaşınca kahverengiye dönen bej renkli meyveleri vardır..

Bilimsel adı Ziziphus jujuba olan hünnap, Asya’ya özgü bir ağaçtır. Türkiye’de Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Hünnap meyvesi, yuvarlak veya oval bir şekle sahiptir. Olgunlaşmadan önce yeşil, olgunlaştıktan sonra ise kahverengi veya kırmızımsı bir renk alır. Tatlı ve hafif ekşimsi bir tada sahiptir. Lezzeti yaz elmasına biraz benzer.

Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir

Hünnap meyvesinin kullanım alanları,

Hünnap meyvesi, hem yiyecek olarak hem de ilaç yapımında kullanılır. Pasta, kek, kurabiye yapımında kullanılır, meyve olarak çiğ de yenilir. Hünnap meyvesinden sirke yapılır. Çok şifalı bir sirkedir, çok değerlidir.

Uykusuzluk, öksürük, kabızlık, diyabet, sarılık, yara ve ülser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaçların hammaddesidir. Kurutularak yıl boyunca kuru üzüm, kuru erik gibi kullanılabilir. Kurutulmuş meyvenin çayı yapılır.

Çin tıbbında 3000 yıldır ilaç gibi kullanılır. Bazı yerlerde ismine çin hurması da denilir. Ağacın yetiştirilmesi ve kullanımı çok eski tarihlere dayanır.

Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir

Hünnap meyvesinin vitamin içeriği

C vitamini, A vitamini, E vitamini, demir, potasyum, magnezyum, Kalsiyum, sodyum, karbonhidrat bulunur.

Hünnap meyvesinde C vitamini ve E vitamini yüksek olduğu için beta karoten, antioksidan bakımından zengindir.

Hünnabın faydaları nelerdir?

Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir
Güçlü bir antioksidan kaynağı,

Hünnap meyvesini günde 10-15 adet hünnap meyvesi tüketmek, genel sağlığınız için faydalı olacaktır.

Hünnap meyvesi satın alırken, olgun ve taze olmasına dikkat edin. Meyvenin kabuğu pürüzsüz ve parlak olmalıdır. Meyvenin sapı sağlam ve yeşil olmalıdır.

Hünnap meyvesini çiğ olarak tüketebilirsiniz. Kurutulmuş hünnap meyvesi ise çay olarak demlenebilir veya hoşaf yapımında kullanılabilir.

Hünnap meyvesinin bazı yan etkileri de olabilir. Hünnap meyvesi, aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilir. Kronik rahatsızlığınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak tüketin. Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği gözlenmiştir. Ayrıca, hamile ve emziren kadınlara hünnap meyvesi tüketmeden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.

Hünnap meyvesi hakkında bilinen faydalar bunlar, sizin bildiğiniz farklı özellikleri varsa lütfen yorumlar bölümünde yazın.

 

PRİME HABER EKİBİ

 

Sitemizdeki tüm haberler için burayı tıklayın.

Prime haber facebook sayfasına gitmek için burayı tıklayın.

Prime haber instagram sayfasına gitmek için burayı tıklayın.

 

Exit mobile version